Няма да се затварят театри. Това стана ясно след срещата на

...
Няма да се затварят театри. Това стана ясно след срещата на
Коментари Харесай

Минеков се отказа да затваря театрите с дългове

Няма да се затварят театри. Това стана ясно след срещата на театралните директори със служебния министър на културата Велислав Минеков през вчерашния ден следобяд.

Преди няколко дни скулпторът съобщи, че губещите културни институции могат да бъдат затворени и поиска данни за изразходваните от театрите и оперите средства от 2015 година досега. По негови думи проблемите са били прикривани по политически съображения години наред. Изказването му провокира остри възражения. Актьорът и някогашен народен представител от ГЕБР Евгени Будинов упрекна служебния кабинет, че е решил да " организира геноцид в театрите " през двумесечния си мандат. Дори се заприказва за подписка за оставка на културния министър.

Минеков обаче поуспокои духовете на вчерашната среща в Министерството на културата, където бяха поканени ръководителите на всички 38 държавни театри у нас. Присъства и ръководителят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, който бе измежду гневните критици на изявлението му за задълженията. В края на предходната седмица той съобщи, че театрите не са " предприятия " или " казина ",  и че Минеков е беззащитен като министър.

Целта на срещата бе да се набележат мерки за възстановяване на положението на бранша, изключително финансовото, които да се предложат още на идващия парламент. Минеков предложи срещите с театралните шефове да продължат до края на служебния кабинет, по опция – всяка седмица, „ с цел да създадем серия от оферти за възстановяване на бранша, с които да „ изнудваме “ идващите политици “.

" Трябва да се случи нещо. Ако не се събираме, нищо няма да се случи ", добави служебният министър.

От страна на шефовете постъпиха оферти за основаване на работна група, която да очертае проблемите, вероятностите и опциите пред бранша. Те изискаха политическа воля за устойчива във времето смяна, каквато по думите им до момента не е имало.

В отговор Минеков ги увери, че не се възнамерява закриването на културни институти, както и че са обезпечени заплатите и осигуровките в бранша за времето на пандемията от COVID-19. „ Нещата наподобяват доста трагично. Пандемията нанесе тежки провали. Но тя ще свърши и би трябвало да мислим по какъв начин ще продължим нататък “, акцентира министърът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР